Africa Tours CSS Sprite

Sør-Afrika

  • Bredt spenn fra nord til sør – hele verden i et land
  • Kvalitetssafari, spesielt i Kruger og naboreservatene
  • De nydelige Kapp-provinser og fantastiske Cape Town

Praktisk informasjon for reiser til Sør-Afrika

Safari Tours byr deg velkommen til Sør-Afrika, hele verden i et land. Med denne praktiske informasjon, vil vi gjøre deg klar for reisen din.
Vi henviser dessuten til relevante myndigheter og nettsider for mer informasjon. Informasjonen her på siden oppdateres konstant, men finner du punkter, du mener bør endres, vennligst gi oss beskjed.

Pass, visum og innreise

For å reise til Sør-Afrika, må passet være gyldig minimum 6 måneder etter hjemreisen, maskinlesbart og samtidig ha minimum to blanke sider. Nødpass aksepteres ikke. 

Det er ikke krav om visum for norske statsborger for besøk i Sør-Afrika inntil 90 dager. Er du ikke norske statsborger, kan andre regler være gjeldende. Det er din egen plikt å undersøke, hva som kreves for å reise til Sør-Afrika.

Inn- og utreise i Sør-Afrika med barn

Per. 01.06.2015 ble det innført regler for inn- og utreise av Sør-Afrika med barn under 18 år. Reglene gjelder også selv om man reiser transitt i Sør-Afrika. Reglene er innført av sørafrikanske myndigheter for å hindre handel/traficking med barn.

A – Når begge foreldre/verger reiser sammen med barnet
• Medbring original fødsels/dåpsattest, som dokumenterer, at man er foreldre til barnet.
• Adopsjonspapirer/bevis medbringes når barnet er adoptert.
• Alle dokumenter skal være originale. Ved kopi kreves gyldig stempel fra myndighet, som beviser at dokumentet er ekte.

B - Når bare en av foreldrene/vergene reiser sammen med barnet
• Samme som ovenstående (A) gjør seg gjeldende.
• Samtykke i form av en erklæring fra den andre foreldre/verge, på at vedkommende tillater barnet å reise i given periode.
• Rettskjennelse, som gir den reisende forelder/verge foreldreansvar over barnet.
• Ved den ene forelders/verges død medbringes dødsattest.

C – Når ingen av foreldrene/vergene reiser med barnet
• Samme som ovenstående (A) gjør seg gjeldende.
• Når barnet reiser med en slektning eller annen beslektet person til foreldrene, skal det medbringes tillatelse fra myndigheter. Denne tillatelsen må ikke være eldre enn 3 måneder.
• Kopi av foreldrenes pass.
• Kontaktinformasjon til foreldrene.

D – Når et barn reiser alene – uten voksne:
• Samme som ovenstående (A) gjør seg gjeldende.
• En erklæring fra den ene eller begge foreldre/verger kreves, på at oppholdet er godkjent i den givne perioden. Samtykkeerklæring til utfyllelse finnes her.
• Kontaktinformasjon til dem, hvor barnet skal bo under oppholdet.
• Kontaktinformasjon til foreldre/verger. 

Sør-Afrika endret i november 2019 innreiseregler for mindreårige som reiser med foresatte (punkt A, B, C), og som ikke har krav til visum ved innreise i Sør-Afrika. Det kreves ikke lengere ovenfor nevnte punkter (A, B, C) for barn som reiser med en eller begge foreldrene/vergene eller med slektninger. Da enkelte flyselskap i en overgangsperiode vil kunne kreve dokumentasjon, anbefales det likevel å medbringe nevnte informasjon. For nærmere informasjon, les her.  

For siste oppdaterte informasjon om innreisebestemmelser, oppfordres reisende til å ta kontakt med Sør-Afrikas ambassade i Oslo.

Vaksinasjoner

Før avreise til Sør-Afrika anbefales det å kontakte Folkehelseinstituttet for offisielle helsefaglige reiseråd og helsefaglig veiledning.

Kombinerer du reisen til Sør-Afrika med innreise i et annet afrikansk land, kan du bli bedt om å dokumentere at du har gyldig gulfebervaksine.

Husk å bestille tid til vaksinasjon i god tid.

Sikkerhet på destinasjonen

Vi følger Utenriksdepartementet sine reiseråd. Se reiseinformasjon på www.regjeringen.no. Om det mot forventning oppstår problemer i Sør-Afrika, som gjør at Utenriksdepartementet fraråder reiser ditt, vil du få tilbud om en annen reise eller få pengene retur. Din sikkerhet er det som er viktigst.

Bekledning og fottøy

Medbring gjerne tøy til safarituren i naturens egne farger, dvs. sandfarget, brune og grønne nyanser. Ved kysten anbefales det lyse farger som ikke tiltrekker solstrålene på samme måten som mørkt tøy gjør. Kunststoff er ikke så veldig behagelig å ha på i dette klimaet. Tøy av bomull er å anbefale. Medbring gjerne både kortermet og langermet singlet/skjorter samt shorts og bukser. For herrer er det kutyme å ha på seg bukse til middagen på kvelden, ikke shorts. Fint tøy er bare nødvendig på enkelte, høystandard lodges og hotell.

Sykdom på reisen

Ta kontakt med din reiseforsikring om du blir syk på din reise.

Valuta

Valutaen i Sør-Afrika er Rand (ZAR). 100 rand (per desember 2019) er cirka 62,5 kr dvs. 1 rand er cirka 50 øre. Det er minibanker i byene, som fungerer som i Norge. Det er mye mere lettvint å ta ut penger i Sør-Afrika enn å medbringe US dollars for å veksle. Medbringer man US dollars må det være nyere sedler, som ikke er eldre enn fra 2006. De mest utbredte betalingskortene er VISA, MASTERCARD og AMERICAN EXPRESS. Disse aksepteres på de fleste større lodges og suvenirbutikker, men vanligvis bare på beløpet. Det er ikke mulig å ta ut penger på innkvarteringssteder.

Bagasje på explore- og adventure-reiser

På vår Explore og Adventure reiser er følgende bagasje tillatt, også når et større antall kilo fremgår av flybilletten:
Explore: 20 kilo per person foruten 1 håndveske og 1 kameraveske
Adventure: 20 kilo per person foruten 1 håndveske og 1 kameraveske. Overvekt og store harde kofferter får ikke plass på bussen.

Tips

Det er vanlig å legge igjen tips i Afrika. Gi gjerne 10 % av regningen på lokale restauranter, men ikke fult like mye er nødvendig på hotellene. Det er også god skikk å gi litt, f.eks. 5 kroner per koffert, til dem som bærer kofferten din på flyplassen, ved lodges og på hoteller. Til sjåføren på safariturene er det vanlig å gi ca. 8-10 USD per safaridag, per person. Denne tipsen gis typisk på siste dagen med safari, og avspeiler hvor fornøyd du er med både kjøring og service. Det er selvfølgelig frivillig.

Været

Sør-Afrika ligger på den sørlige halvkulen av jorden, og årstidene er derfor motsatt av i Norge. Sør-Afrika er et stort land. Bare mellom Cape Town og Johannesburg er det cirka 2000 kilometer, hvilket betyr at klimaet er veldig variert alt etter, hvor i landet man er. Området rundt Cape Town, sørvest-delen av Sør-Afrika, er hovedsakelig tørt med mye sol i våre vintermåneder. I sommermånedene er det kjøligere, og det kan regne og blåse kalt fra Sørpolen. Beveger du deg mot nordøst (ved Krüger nasjonalpark), endrer klimaet seg betydelig. Det er subtropisk klima, hvilket betyr at det forekommer en veldig varm periode i våre vintermåneder, kanskje med voldsomme tropiske regnskyll. Den sør-afrikanske vinter, vår sommer, er behagelig på dagen, men blir kalt på natten. I området rundt Johannesburg er det rundt frysepunktet når det er kaldest. Sør-østkysten er den våteste delen av landet. Det resterende av Sør-Afrika har hovedsakelig subtropisk klima, foruten fjellregionene, hvor der kan snø i vinterperioden (juni-august).

Telefoni

Det mobile nettverket i Sør-Afrika har god dekning. Husk at det er dyrt å bruke det norske telefonnummeret i Afrika. Det koster også mye å motta SMS fra Norge. Pass på å nyte safarituren uten forstyrrende telefontid. Det er ikke greit å snakke i telefon på safarituren. Den internasjonale landskoden i Sør-Afrika er +27.

Tidsforskjell

Sør-Afrika er 1 time foran Norge på vinteren. Ved bytte til sommertid i Norge har Sør-Afrika samme tid som Norge.

Safari Tours i Sør-Afrika

Vi benytter oss av flere forskjellige agenter på våre reiser i Sør-Afrika. I reisedokumentene dine fremgår det hvilken kontaktinformasjon som gjelder for din reise. Skandinavisk kontaktperson i nødstilfelle: Claus Lund Sørensen i Danmark: +45 26184359

Fun Facts om Sør-Afrika

- Johannesburg lufthavn (O.R. Tambo International Airport) er den største og mest travle lufthavnen i Afrika
- Johannesburg er den største by i verden, som ikke ligger ved siden av en elv, kystlinje eller sjø
- Mpumalanga provinsens motto er Omnia labor vincit (Labour will conquer all/Arbeid vil erobre alt)
- Kruger ble i 1926 til Sør-Afrikas første nasjonalpark
- Kruger nasjonalpark ble opprinnelig opprettet for å kontrollere jakt og beskytte den avtagende bestand av dyr i området
- De første tre turistbiler besøkte Kruger nasjonalpark i 1927
- Blyde River Canyon er verdens tredje største kløft etter Grand Canyon i USA og Fish River Canyon i Namibia
- Cape Town ligger på samme breddegrad som Sydney og Buenos Aires og er den mest populære internasjonale turistdestinasjon i Afrika
- Stellenbosch er også kjent som City of Oaks / Eiketrærnes by, da byens grunnlegger plantet eiketrær i byen for å pryde gatene
- Huler/grotter i nærheten av Plettenberg Bay har været bebodd i de siste 100.000 år
- Tsitsikamma stammer fra det lokale språket Khoisan og betyr ’place of much water’ - stedet med mye vann
- Tsitsikamma nasjonalpark ble Afrikas første marine nasjonalpark og beskytter 11 % av Sør-Afrikas sørkyst mot alle former for fisking
- 120.000 gjester besøker Addo Elephant nasjonalpark hvert år og 54 % av gjestene er internasjonale
- Addo er et afrikansk guttenavn som betyr ’veiens konge’
- Cintsa ligger i Xhosa land, hvilket betyr at 81 % av befolkningen snakker Xhosa-språket
- Drakensberg gjemmer på en av verdens lengste fossefall Tugela Falls på 948 meter
- San-folket er blant de fem folkeferd i verden med den største genetiske variasjon
- I en hule nær St. Lucia har det blitt funnet rundt 69.000 steinredskap, som kan dateres 130.000 til 30.000 år tilbake i tid
- Hluhluwe-Umfolozi Game Reserve startet kampen for å redde det utrydningstruede hvite nesehorn i 50-tallet, og er i dag verdenskjent for jobben de gjør, som har sikret at vi dagen i dag fortsatt kan se ville, hvite nesehorn i Afrika.
- Nelson Mandelas mellomnavn, Rolihlahla, betyr ”bråkmaker”

Vil du vite mer?

Du kan alltid kontakte en av våre Afrika-eksperter for ytterlig informasjon på tlf. +45 88 73 40 00

Været i Sør-Afrika

Denna hemsida använder sig utav cookies för att fungera, till användning av trafikmätning och optimering av sidans innehålla samt till att målanpassa marknadsföring. Vid att använda vår sida accepterar du användning av cookies till dessa ändamål.
Information
Funktionalitet
Statistik
Marknadsföring

Vad är cookies?

En cookie är en fil, som browsern lägger på din dator. Det gör det möjligt att känna igen din dator, och komma ihåg det val du tidigare har valt på hemsidan. En cookie kan inte sprida datorvirus eller andra skadliga program. Cookies raderas av sig självt efter några månader ( kan variera), men de förnyas efter varje besök. Cookien kan inte se, vem du är, vad du heter, vart du bor eller om datorn används utav en eller flera personer. Om du ger personliga uppgifter till en hemsida, så kan en cookie dock användas till att komma ihåg dig till nästa gång du besöker hemsidan.

Hemsida

ASPSESSIONID# - raderas när browsern stängs

Hemsidan använder denna cookie till att identifiera den besökande, på tvärs av sidor, under besöket.

cookieSafe - 6 månader

Innehåller en säker kopia av utvalda 3. parts cookies, så de inte går förlorade, om de blir raderade av browsern.

Cookie-inställningar

cookiebar - 6 månader

Används till att komma ihåg de val som tas under Cookie-inställningar, samt om villkoren har blivit accepterade.

Zopim Chat

__zlcmid - 1 år

Live chat widget sets the cookies to store the Zopim Live Chat ID used to identify a device across visits.

Google Analytics

_ga - 2 år

Registrerar ett unikt ID, som används till att föra statistik över hur den besökande använder hemsidan.

_gid - raderas när browsern stängs

Denna cookie används till att spåra, hur lång tid den besökande använder på hemsidan.

_gat - 1 dag

Används till att reducera mängden av förfrågningar till Google

collect - raderas när browsern stängs

Används till att skicka data till Google Analytics om den besökandes enhet och rörelse. Spårar den besökande på tvärs av enheter och marknadsföringskanaler.

Facebook Pixel

_fbp, fr, tr, datr, lu, c_user, fr, xs, p, presence, act, sub, sb - op til 2 år

Facebook-cookies upprättas, när du har varit på Facebook och besöker vår hemsida. Detta gör det möjligt för Facebook att tillpassa möjliga annonser eller inlägg baserat på din browserbeteende. Alla cookies förutom datr (2 år), lu (2 år) utlöper efter sessionsavslutning. Denna cookie blir använd till att målinrikta annonser på Facebook.

Google Adwords

ads/ga-audiences - Raderas när browsern stängs

Används av Google AdWords till att visa annonser för besökande, som förmodligen vill vara intresserade, baserat på den besökandes online beteende på tvärs av hemsidor.

ads/user-lists/# - Raderas när browsern stängs

Ukendt.

Google Adsense

_gcl_au - 3 måneder

Benyttes af Google Adsense til at eksperimentere med effektiviteten af deres annoncer. Disse finder sted på alle hjemmesider der benytter Google Adsense.

Google Doubleclick

test_cookie - Raderas när browsern stängs

Används till att kontrollera om browsern understödjer cookies.

IDE - 2 år

Används till att registrera och rapportera om hemsidoanvändarens handlingar efter att ha sett eller klickat på en av annonsörens annonser. Förmålet är att mäta effekten av en annons samt att målinrikta annonser till användaren.

Microsoft Bing

_uetsid, _uetsid_exp, _uetvid, _uetvid_exp - 1 dag / Vedvarende

A Microsoft Bing Universal Event Tracking cookie for recommendation purposes.

Sleeknote

SNC - 2 år

Används till att tracka anonym data till statistik för övergripande användning av Sleeknote samt individuella events på boxarna.

SNS - Raderas när browsern stängs

Upprättas/uppdateras vid varje besök. Används till att åtskilja registrerade användare av formulär.

_pk_id - 2 år

Upprättas vid varje besök. Används till åtskilja användare till statistik.

_pk_ses - Raderas när browsern stängs

Upprättas vid varje besök. Används under den enkla sessionen till att gruppera sidvisningar till statistik för boxar och visningar.

sn_global_countdown_last_reset_timestamp - Vedvarende

Sets a timestamp for when the visitor entered the website. This is used for analytical purposes on the website.

_sn_a, _sn_m, _sn_n - 1 år

(Ingen info)