Africa Tours CSS Sprite

Okavango Delta

Det enestående og vakre Okavango delta med omkringliggende reservater er Botswanas juvel når det gjelder safari. Dette stedet regnes også med som en av de mest viltrike og beste safaridestinasjoner på kontinentet. Med et imponerende areal på cirka 15.000 km2, hvilket svarer til Telemark fylke, er det et av de de største innlandsdelta i verden, og også en unik variant. Det skyldes to faktorer: For det første når vannet aldri havet, da det blir opptatt av vegetasjon, fordamper eller synker ned i Kalahariørkenens sandjord i den sentrale del av Botswana. For det andre er vannstanden i deltaets mange elver, kanaler og vannløp på sitt høyeste i den mest tørre årstid, hvilket er i våre sommer- og høstmåneder fra rundt juli til oktober. Det skyldes at størstedelen av vannet ikke stammer fra nedbør i området, men løper til fra den nedbøren som falt måneder tilbake i Angolas høyland, veldig langt fra deltaet. Dette fenomen betyr, at Okavango deltaet er en magnet for det planteetende dyrelivet i store deler av nordvest-Botswana i den tørre perioden, hvor det er vanskelig å finne vann, frisk beite og grønne planter andre steder. De mange planteeteres tilstedeværelse betyr at mange rovdyr også trekker denne veien.

Blant rovdyrene kan alle de store og berømte ses; løve, leopard, gepard, flekkhyene og den ellers sjeldne afrikanske villhunden. Planteetere er representert av alle de klassiske store arter som sjiraff, sebra, flodhest, bøffel, elefant og både svarte og hvite nesehorn. Nesehornene lever primært i veldig isolerte områder og er vanskelig å finne. Det er også et rikt utvalg av antiloper, og flere av dem har tilpasset seg det til tider veldig våte miljøet. Fuglelivet er også fantastisk, blant annet med Pel´s fiskeugler, sadelnebbstork, store rovfugler og mange små og veldig fargestrålende arter. Vegetasjonen er veldig variert med vakre gamle trær langs vannet, massevis av papyrus og vannliljer i vannet samt vidstrakte områder med gress-savanne.

I den sentrale delen av Okavango delta ligger Moremi Game Reserve, som består av deltaets ”fastlandsdel” og den største øyen Chief´s Island. Der til er det flere private og ofte veldig dyre konsesjoner, som bruker deler av overskuddet på å støtte lokalområdet og befolkningen. Ut over klassisk safari i bil, er det også mulig med båtturer i deltaet i henholdsvis speedbåter eller mokoroer. Disse tradisjonelle kanoer var opprinnelig laget av uthulede trestammer. I dag er de laget av plastikk for å bevare de store gamle trær som er å se rundt i deltaet. Vandresafari er også en opplevelsesrik mulighet i Okovango deltaet.