Africa Tours CSS Sprite

Når er det best å dra på safari i Øst-Afrika?

Skjemaet ovenfor er basert på været i Øst-Afrika, så vel som for tradisjonelle safarier med fokus på å se de klassiske store afrikanske pattedyrene. Som tommelfingerregel er disse dyrene lenklest å se når vannressurser og vegetasjon er på et minimum. Deretter konsentreres dyrene rundt de få gjenværende vannhull og permanente elver, mens den sparsomme vegetasjonen ikke kan skjule dyrene i samme grad som når gresset er høyt og frodig og alle trær og busker har maksimalt løvverk.

Vanligvis er de tørreste månedene i Øst-Afrika fra juni til oktober, og med en litt kortere tørrperiode fra januar til mars, men det kan være noen lokale variasjoner som planen ovenfor tar hensyn til. De to mest regnfulle periodene er i april-mai og november-desember, mens regntiden i området lengst mot vest, og spesielt i regnskogene, faller litt jevnere over året. Spesielt de siste årene har det vært en liten "uorden" i klimaet, som tilskrives klimaendringer. Flere regnfulle perioder har feilet, og noen har vært mer kraftig enn vanlig. Selv i de mest regnfulle periodene er det relativt sjelden at det regner hele dagen. Typisk faller regnet i kortvarige tunge byger, ofte ledsaget av tordenvær, hvoretter det klarner og luften er herlig frisk.

I det som kalles den grønne sesongen fra november til mai, er naturen vanligvis mer frodig og derfor mer vakker, mens denne perioden også er spesielt god i forhold til fugler, ettersom mange er i avlshabitat og det allerede fantastiske østafrikanske fuglelivet er supplert med mange migranter fra nord. Den tørreste delen av denne perioden, nemlig fra januar til mars, er også veldig god sammenlignet med pattedyrobservasjoner. Forresten, rytmen til de beste dyreopplevelsene på de såkalte tretopp-lodges i Aberdare og Mt. Kenya nasjonalparker er omvendt av andre steder. Her stiger for eksempel elefantene til høyere landskap i den tørre årstiden, mens de i løpet av de regnfulle månedene først og fremst finnes i skogsområdene i lavere høyde, der trehyttene ligger.

I løpet av de våteste og mest regnfulle sesongene i april-mai så vel som i november er de store dyrene generelt mer spredt. Det kan derfor kreve litt mer tålmodighet og tid å finne dem. Disse månedene er det oftest billigere å dra på safari i Øst-Afrika (unntatt påske). Du kan derfor kompensere for dette ved å dra på en litt lengre safari. Du har da den fantastiske afrikanske naturen for deg selv, siden det er færre turister i disse årstidene.

En annen faktor å vurdere er om det er viktig å se den berømte store migrasjonen av gnuer og sebra vandre over henholdsvis Kenya og Tanzanias grense. Masai Mara og Serengeti. Dette spektakulære synet er vanligvis sett i Masai Mara i juni / juli til september / oktober og i Serengeti resten av året, men siden det er regn og gode beitemarker som leder migrasjonen, kan det være en viss variasjon fra år til år. Denne migrasjonen bestemmer også hvilke områder i den gigantiske Serengeti som er best i ulike årstider, og dessverre også den dyreste. Det er grunnen til at Serengeti er delt inn i forskjellige områder på ovennevnte plan.

I Kenya og Zanzibar handler retningene naturligvis ikke om dyr, men bare om været. Også her, selv i de mest regnfulle periodene april-mai og november-desember, er det sjelden noen regnfull dag, og ikke i flere dager på rad. Regnet faller også på kysten som kort og kraftig tordenvær og typisk på ettermiddagen. Det klare vannet i Indiahavet er varmt året rundt med 25-30 grader. De samme forholdene gjelder for Seychellene, med mest nedbør mellom november og februar.

Til Kilimanjaro er veibeskrivelsene også basert på været, der løypene på den lange turen til toppen av fjellet kan være våte og glatte i regntiden, ikke minst på de laveste delene av ruten.

Når er det best å dra på safari i sørlige Afrika?

Ovennevnte skjema er basert på været i Sør-Afrika, så vel som for tradisjonelle safarier med fokus på spesielt å se de klassiske store afrikanske pattedyrene. Som tommelfingerregel er disse dyrene lettest å se når vannressurser og vegetasjon er på et minimum. Deretter konsentreres dyrene rundt de få gjenværende vannhull og permanente elver, mens den sparsomme vegetasjonen ikke kan skjule dyrene i samme grad som når gresset er høyt og frodig og alle trær og busker har maksimalt løvverk.

Generelt er de tørreste månedene i det meste av Sør-Afrika fra juni til oktober. Imidlertid har den sørligste delen av regionen, der klimaet er subtropisk og til og med temperert langs sørkysten av Sør-Afrika, mest nedbør i vintermånedene (våre sommermåneder!) Fra mai til august. Det kan være liten lokal variasjon i dette mønsteret, som ovenstående ordning tar hensyn til. Spesielt de siste årene har det vært en liten "uorden" i klimaet, som tilskrives klimaendringer. Flere regnfulle perioder har sviktet, og noen har vært mer voldsomme enn vanlig. Selv i de mest regnfulle periodene er det relativt sjeldent at det regner hele dagen. Typisk faller regnet i kortvarige tunge byger, ofte ledsaget av tordenvær, hvoretter det klarner og luften er herlig frisk.

I det som kalles den grønne sesongen fra november til april, er naturen vanligvis mer frodig og derfor vakrere, mens denne perioden også er spesielt god sammenlignet med fugler, ettersom mange er i avlshabitat og det allerede fantastiske fuglelivet i Sør-Afrika blir supplert med rikelig av migranter høyt fra nord. I løpet av den våteste og regnigste sesongen er de store dyrene mer spredt, så det kan ta litt mer tålmodighet og tid å finne dem. Disse månedene er det derimot ofte litt billigere å dra på safari i Sør-Afrika, så du kan kompensere for dette ved å dra på en litt lengre safari. Og så har du den fantastiske afrikanske naturen litt mer for deg selv, siden det er færre turister denne sesongen.
 

Imidlertid er det flere unntak fra denne regelen med regn og hvor lett det er å se dyrene. De viktigste er nevnt her:

I Cape Town, Wine Country og langs Garden Route, er ikke dyrelivet i fokus i det hele tatt, men typisk landskap, kultur og shopping samt god mat og vin. I tillegg forekommer den mest regnfulle perioden på den sørlige delen av kontinentet, som nevnt tidligere, i vinterhalvåret, så den beste sesongen for opplevelsene er i de tørre og solfylte sommermånedene. Når det gjelder hval- og haisafari er det selvfølgelig deres tilstedeværelse som styrer høysesongen. De aller fleste store hvaler vandrer til Antarktis i løpet av sommeren og høstmånedene på den sørlige halvkule. Den store hvithaien er derimot til stede hele året, men blir lettest sett når vannet er klarest og haien samtidig trekker nær kysten.

Når det gjelder Victoria Falls, er det litt av et dilemma å anbefale hvilken årstid som er best for et besøk i de spektakulære fossefallene. Det er ingen tvil om at det er mest imponerende i regntiden og noen måneder etterpå, det vil si Desember til mai, når det omtrent 1,7 km brede kontinuerlige "gardinet" av vann er den største i verden. Det eneste problemet er at det kan være vanskelig å se ned i det mer enn 100 meter dype juvet på grunn av den voldsomme tåken som fossen danner. I den tørre sesongen fra juni til november er det derimot en fin utsikt nedover juvet, men fossen er på sin side delt opp i mange mindre fall. Det er også i løpet av de tørre månedene at det er best å dra på en klassisk safari i henholdsvis nasjonalparkene. Hwange i Zimbabwe og Chobe i Botswana. Så det er et spørsmål om smak når du vil besøke Victoria Falls.

I Kalahari-ørkenen i Kgalagadi Transfrontier Park er det generelt lite nedbør, og her er det faktisk lettere å finne dyrene i de mest regnfulle månedene fra januar til mai. Dette skyldes det faktum at nedbøren spesielt gir tilgjengelig vann i de mest tørre elveleiene som ligger langs flertallet av de få grusveiene og hjulsporene du drar på safari på. Samtidig er det sesongen hvor mange av de store planteetere får unger, noe som selvfølgelig tiltrekker rovdyrene.